Zwollenaar (52) opgepakt na ontdekking drugslab in Leeuwarden

video + updateEen 52-jarige Zwollenaar is vandaag opgepakt vanwege een drugslaboratorium in Leeuwarden. Naast de Zwollenaar werd ook een 37-jarige man uit Leeuwarden aangehouden. De politie deed na de ontdekking in Friesland en in Zwolle op meerdere plekken doorzoekingen.

Het amfetaminelab werd aangetroffen in een loods. De loods bevond zich aan de Ceresweg, op het industrieterrein van Leeuwarden. Het lab was in werking, maar niet in productie op het moment dat de politie het aantrof.

Volledig scherm
De politie deelde een foto van het gevonden drugslaboratorium in Leeuwarden. © Politie Friesland

De Zwollenaar werd vanmorgen om 09.00 uur van de weg gehaald, vlak voor Leeuwarden. Hij wordt gezien als de laborant van het drugslab in Leeuwarden. ,,Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de productie van synthetische drugs’’, aldus een politiewoordvoerder van de eenheid Noord-Nederland. Op hetzelfde tijdstip werd de 37-jarige Leeuwardenaar opgepakt. Dit gebeurde in het plaatsje Triemen, een plaatsje met ruim 300 inwoners in de buurt van Dokkum.

Capaciteit

De politie is blij met de ontdekking van het drugslab en spreekt van een grote vondst. Het lab werd ontmanteld door de Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO). De LFO schatte dat het lab een productiecapaciteit van ongeveer 300 kilo amfetamine (speed) per week had. Omgerekend komt dit neer op een omzet van 3,6 miljoen euro die maximaal per week kon worden behaald.

Volledig scherm
Op een perceel in het Friese Triemen werd een doorzoeking gedaan. © De Vries Media

Doorzoekingen

De politie kwam het drugslab op het spoor tijdens ‘een lopend onderzoek’. Na de arrestaties vonden in Zwolle twee doorzoekingen plaats. ,,Die vonden plaats in twee woningen’’, aldus de politiewoordvoerder. Waar deze invallen in Zwolle plaatsvonden laat ze in het midden.  ,,In het kader van het onderzoek zijn daar diverse spullen in beslag genomen’’,  vervolgt de politiewoordvoerder. Om welke spullen het gaat laat ze eveneens in het midden. In de Friese hoofdstad vonden ook twee doorzoekingen plaats. In een doorzochte garagebox op steenworp afstand van het ontdekte drugslab werden grondstoffen en drugsafval aangetroffen. Een vijfde doorzoeking  vond plaats op het terrein van een manege in Triemen. Het is niet bekend wat daar in beslag is genomen.