Volledig scherm
Het contact tussen zorgbehoevende ouderen en zorgpersoneel kan verbeterd worden door meer aandacht te hebben voor het Zwols dialect, vinden drie politieke partijen in Zwolle. © ANP XTRA

Zwols dialect hard nodig in de ouderenzorg: ‘Zie verstoan mie toch niet’

De ouderenzorg in de gemeente Zwolle kampt met een taalbarrière. Soms wordt door dialectsprekende ouderen zorg zelfs gemeden, omdat ze bang zijn dat zorgpersoneel ze niet verstaat. Dit stellen de Zwolse coalitiepartijen Swollwacht, ChristenUnie en VVD, die een dialect-idee voor de zorg lanceren.

Het drietal kwam vrijdag met een voorstel om in de zorg het gebruik van het Zwols dialect te stimuleren. Ze wilden dat het college van burgemeester en wethouders zou onderzoeken ‘of het gebruik van het Zwols in de contacten tussen zorgvragers en zorggevers meer gestimuleerd en vooral gerealiseerd kan worden’. Het college zou daarbij gebruik kunnen maken van de expertise van de IJsselacademie, meent het trio.

Eerste taal

‘Zie verstoan mie toch niet’ is volgens Silvia Bruggenkamp (Swollwacht), Reinier Mulder (ChristenUnie) en Johran Willegers (VVD) een veelgehoorde kreet onder zorgbehoevende ouderen. Volgens de raadsleden vallen (dementerende) ouderen vaak terug op hun eerste taal: het Zwols. Hoewel wethouder William Dogger het signaal begrijpt, zegt hij geen idee te hebben hoe hier concreet vorm aan te geven is. Bij andere gemeenteraadspartijen klonk eenzelfde geluid. Het drietal kreeg dan ook onvoldoende steun. 

 1. Gemist? Jarenlang vermiste kat uit Zwartsluis duikt ineens op op tv. En neemt de afvaldienst nou zomaar mijn container mee?

  Gemist? Jarenlang vermiste kat uit Zwartsluis duikt ineens op op tv. En neemt de afval­dienst nou zomaar mijn container mee?

  Blijdschap en ongeloof bij Bart Mooiweer uit Zwartsluis toen hij op tv ineens zijn al jaren vermiste kat Vlekje voorbij zag komen. ,,Het is gewoon niet te bevatten", zegt hij na de hereniging met zijn huisdier. ,,Ik vind het nog steeds onwerkelijk.” Het is één van de meestgelezen verhalen van deze week. Een overzicht van nog meer verhalen die zeker het teruglezen waard zijn:
 2. Carnavalisten laten zich niet omverblazen door beetje wind
  PREMIUM
  video

  Carnavalis­ten laten zich niet omverbla­zen door beetje wind

  Ondanks de stevige wind en wat buien zijn de carnavalsoptochten in Overijssel en Gelderland vandaag overal doorgegaan. In tegenstelling tot de zuidelijke provincies en Noord- en Zuid-Holland en Zeeland, waar diverse optochten voor vandaag of morgen zijn afgeblazen, staat het licht in de oostelijke regio's vooralsnog op groen. Wel wijzen sommige organiserende carnavalsverenigingen er wagenbouwers op dat ze hogere onderdelen die extra windgevoelig zijn extra goed moeten bevestigen.