Restaurant Over de Tong is gestopt. Eigenaresse Gerda Ronk voor het pand met alles wat te koop is.
Volledig scherm
PREMIUM
Restaurant Over de Tong is gestopt. Eigenaresse Gerda Ronk voor het pand met alles wat te koop is. © Frans Paalman

Zwols restaurant Over de Tong gooit hele handel in de uitverkoop: ‘Dit is mijn eigen kringloop’

Onder de luifel van het pand van restaurant Over de Tong in Zwolle staat nog een keur aan spullen. ,,Sommige dingen voor de geef, andere zijn te koop’’, zegt eigenaresse Gerda Ronk (67). Na 17,5 jaar sluiten zij en echtgenoot Dirk Huizinga (73) de deuren van hun restaurant.

 1. Restaurant Over de Tong in Zwolle stopt, maar Gerda (67) en Dirk (73) gaan zeker niet met pensioen
  PREMIUM

  Restaurant Over de Tong in Zwolle stopt, maar Gerda (67) en Dirk (73) gaan zeker niet met pensioen

  Ze was de eerste in Zwolle die sushi en sashimi serveerde, toen alleen een verdwaalde stewardess in de stad dat fenomeen al kende. Serveerde al streetfood toen ze in Zwolle nog vooral van patat en een kroketje op straat genoten. Na 17,5 jaar sluiten chefkok en wijnmeester Gerda Ronk (67) en echtgenoot en gastheer Dirk Huizinga (73) hun restaurant Over de Tong. ,,Maar ik stop niet met koken’’, zegt Ronk.
 2. Sms-bom aan honderden cokegebruikers rond Zwolle: nu eens geen ‘foei’, maar een helpende hand
  PREMIUM

  Sms-bom aan honderden cokegebrui­kers rond Zwolle: nu eens geen ‘foei’, maar een helpende hand

  Voor het eerst heeft de politie in Oost-Nederland een sms-bom aan drugsgebruikers ingezet met als insteek ze te wijzen op hulpverlening. De primeur was donderdag voor Zwolle, waar 750 klanten van cokelijnen een sms kregen. Bewust niet met een tik op de vingers, maar met tips om te stoppen. Politiechef Riemer van Beem: ,,Natuurlijk is het doel ook om de handel en het geweld een halt toe te roepen.’’
 1. Hoe de overheid deze Zwollenaar een brug naar zijn huis in de IJssel beloofde, maar er toch nog onderuit weet te komen
  PREMIUM
  Reconstructie

  Hoe de overheid deze Zwollenaar een brug naar zijn huis in de IJssel beloofde, maar er toch nog onderuit weet te komen

  Het is hun Zwolse geboortegrond, hun thuis in de uiterwaarden van de IJssel. Een plek om te koesteren, ook als het water komt. Buren maakten ruimte voor de rivier en verhuisden naar het vasteland, Johan en zijn zus Riek Groten niet. Zij blijven, met de toezegging op zak dat er een brug komt van hun woning naar de dijk. Dachten ze. Dan kennen ze de grillen van het Rijk nog niet. In 2015 gaat de afspraak van tafel, zes jaar later wordt het finale oordeel van de Hoge Raad verwacht. Hoe de overheid haar belofte aan twee bejaarde Zwollenaren kon breken. Een reconstructie.
 2. Wethouder Klaas Sloots (49) vertrekt uit Zwolle, en dat had best wel wat later gekund
  PREMIUM
  Profiel

  Wethouder Klaas Sloots (49) vertrekt uit Zwolle, en dat had best wel wat later gekund

  Een loeizware portefeuille met financiën en sociale zaken, misschien wel te veel voor één persoon. En daarbij moest Klaas Sloots ook nog handelen met het stempel van een linkse wethouder die bezuinigt op zorg. Het was een worsteling, maar hij ging niet ten onder. Op de drempel van zijn vijftigste verjaardag verlaat Sloots na tweeënhalf jaar Zwolle voor een burgemeesterspost in Stadskanaal. Een vertrek dat misschien wel wat te vroeg komt, blijkt uit een rondgang langs collega’s en bekenden.
 1. Ziekenhuisbaas MST over belaging ziekenhuis: 'Beangstigende situatie'
  Play

  Ziekenhuis­baas MST over belaging ziekenhuis: 'Beangsti­gen­de situatie'

 2. Premier Rutte: 'Rellen geen protest, maar crimineel geweld'
  Play

  Premier Rutte: 'Rellen geen protest, maar crimineel geweld'