Volledig scherm
De beroemde butcher-foto die dienst zou doen als platenhoes van het album Yesterday and Today. De hoes is, onder anderen met andere bloederige beelden uit die serie, van 24 januari tot en 17 maart te zien in 5&33 art’otel amsterdam in Amsterdam. © Getty Images

Zwolse eigenaar verkoopt unieke collectie Beatlesfoto's na expositie in Amsterdam

Zwollenaar Ivo de Lange verkoopt zijn unieke collectie Beatlesfoto's na een expositie in Amsterdam. De 140 foto’s keren daarna niet terug naar het Herman Brood Museum. Ze zijn midden jaren zestig gemaakt door de Britse fotograaf Robert Whitaker, die de collectie volgens De Lange tien jaar geleden zelf schatte op 1,2 miljoen euro.

Één van de topstukken in de collectie is een foto waarop The Beatles planken van piepschuim vernielen. De foto is gemaakt in de studio van Eric Clapton en later ingelijst in hetzelfde piepschuim waarin tevens uitgedrukte sigarettenpeuken zitten. Een ander bekend beeld is The Butcher waarbij de Fab Four worden afgebeeld met hompen vlees en plastic poppenhoofden. Die foto werd de cover van het album Yesterday and Today uit 1966. The Beatles zouden daarmee protesteren tegen de Vietnamoorlog. De Amerikaanse platenmaatschappij gebruikte na enige ophef een andere foto.

Exclusief

De Lange weet dat hij een unieke fotocollectie van de hand doet. “Het is een bijzondere, historische tijdsopname van een van ’s werelds bekendste bands. Het is een belangrijke erfenis van de popgeschiedenis. Robert was de enige die zo dicht in de buurt kwam van John, Paul, George en Ringo. Het zijn daardoor exclusieve beelden geworden. Ik zal ze met pijn in mijn hart verkopen.’’

Tekst loopt door onder de foto.

Volledig scherm
Één van de door fotograaf Robert Whitaker gesigneerde foto's uit de privécollectie van De Lange. © Privécollectie Ivo de Lange

Waarom de Zwolse exploitant van het Herman Brood Museum de foto's verkoopt? ,,Het wordt tijd voor andere dingen. Ik ben momenteel in Engeland voor een volgend interessant project en daarvoor moet ik meerdere opzichten ruimte maken.’’ De Lange hoopt dat zijn Beatlesfoto's aan één partij worden verkocht zodat de collectie in tact blijft. ,,Wat de foto’s moeten opleveren? Daar ga ik geen prijskaartje aan hangen. Robert zelf schatte de waarde ervan tien jaar geleden in ieder geval al op 1,2 miljoen euro’’.

55 jaar

De foto's worden vanuit het Herman Brood Museum naar het Amsterdamse 5&33 art’otel amsterdam gebracht, waar ze van 24 januari tot en met 17 maart zullen worden geëxposeerd. De expositie wordt 24 januari om 18.00 uur geopend. Naast De Lange zullen Benjamin Whitaker (zoon van Robert Whitaker) en Willem Verhoeven een praatje houden.

Verhoeven is general manager van 5&33 art’otel amsterdam en zegt: “Het is een unieke collectie op een unieke locatie, want precies 55 jaar na hun enige bezoek aan Amsterdam, zijn ze hier weer te zien.’’ Hij doelt daarmee op de beroemde boottocht die The Beatles maakten in Amsterdam, toen zij in Nederland waren voor twee optredens. Daarbij werd overigens drummer Ringo Starr wegens oververmoeidheid vervangen door Jimmie Nicol.

  1. Isala-verpleegkundige Rebecca raakt gevoelige snaar met ode aan politie: ‘Ze weten dat het leven klote kan zijn’

    Isa­la-verpleeg­kun­di­ge Rebecca raakt gevoelige snaar met ode aan politie: ‘Ze weten dat het leven klote kan zijn’

    Ook Rebecca Hoekstra Andringa is wel eens boos op de politie. ‘Agenten, laten we eerlijk zijn, ik ben er niet altijd dikke maten mee’, postte de verpleegkundige van Isala vanavond op haar Facebook-pagina. Maar ze heeft tegelijk mateloos respect voor het werk dat de mannen en vrouwen in het blauw uitvoeren. Haar lofzang kreeg dankzij de politie in Zwolle razendsnel een breed podium op social media.