Volledig scherm
De Explosieven Opruimingsdienst moest dinsdag in actie komen om een granaat aan de deur van café Bruut te verwijderen. © Frans Paalman

Zwolse gemeenteraad praat maandag over veiligheid op straat na 'zoveelste geweldsincident’

update&videoDe voltallige Zwolse gemeenteraad praat komende maandag tijdens de raadsvergadering met burgemeester Peter Snijders over het geweld dat de stad teistert. Directe aanleiding is de vondst van een granaat bij Bar Bruut, dinsdag.

De raad wil vooral van de burgemeester horen welke inzet nodig is om de veiligheid op straat te waarborgen. De gezamenlijke fracties hopen ook dat vertegenwoordigers van politie en justitie aanschuiven bij het gesprek.

Na de dodelijke schietpartij op oudejaarsavond waarbij Zwollenaar Henk Wolters om het leven kwam liet de politiek al raadsbreed weten dat er behoefte was om op korte termijn over de vele geweldsincidenten te praten.

In de officiële raadsagenda is echter op korte termijn geen ruimte voor een debat, daarom vroeg de VVD naar aanleiding van dit ‘zoveelste geweldsincident’ een zogenoemd interpellatiedebat aan voor komende maandag. Alle fracties ondersteunen dit en omdat het nu een unaniem verzoek is komt het debat er maandag ook.

Quote

Voorkomen moet worden dat criminali­teit verankert in onze stad

De politieke partijen stellen in een verklaring: ‘Criminaliteit in onze stad moet een halt worden toegeroepen. En voorkomen moet worden dat criminaliteit verankert in onze stad. Daarbij vertrouwen we er op in het belang van Zwolle, dat we, coalitie en oppositie, raad en college, stadsbestuur en opsporingsdiensten gezamenlijk met een integrale, daadkrachtige en tegelijkertijd proportionele aanpak alles op alles zetten voor een Zwolle waar Zwollenaren veilig zijn en zich veilig voelen‘.

Bekijk hier de video's over de gebeurtenissen bij Bruut: