Volledig scherm
Laatste werkzaamheden aan de hoge zweefmolen die op het Rodetorenplein staat. © Frans Paalman

Zwolse kermis draait op groene stroom, maar houdt dieselaggregaat achter de hand

Dat de Zwolse Zomerkermis vanaf dit jaar helemaal op groene stroom draait, daar merken de bezoekers en exploitanten als het goed is niets van. De omwonenden waarschijnlijk wél, zegt de gemeentelijke ‘kermisbaas‘ Jeanette Santing. 

,,De dieselaggregaten die voorheen gebruikt werden veroorzaakten een hoop CO2-uitstoot maar ook veel lawaaioverlast. Zeker omdat ze nog een poos aan moesten blijven staan na het sluiten van de kermis. Dan was de muziek al uit rond een uur of twaalf, maar hoorden ze nog wél het lawaai van de aggregaten."

Overschakelen

Dat is niet meer aan de orde nu de kermis ‘gevoed‘ wordt met groene stroom. Dat gebeurt via een transformator op het Rodetorenplein en een mobiele accu op het Grote Kerkplein. Toch staat een dieselaggregaat nog wel voor het grijpen. Want je weet maar nooit. ,,We hebben er vertrouwen in, maar de kermis geeft natuurlijk een grote piekbelasting. We hopen dat het aggregaat niet aan hoeft, maar mocht er toch een storing zijn dan kunnen we binnen een halve minuut overschakelen", aldus Santing. Ter voorbereiding heeft ze haar licht opgestoken bij de kermis in Purmerend waar de dieselaggregaten ook al in de ban zijn gedaan. En bij het Bevrijdingsfestival Overijssel. ,,Daar wordt met dezelfde mobiele accu's gedraaid. Bij dat evenement is een iets andere piekbelasting maar we hebben toch een beetje kunnen vergelijken."

Vastgeroest

Tientallen attracties zijn inmiddels neergestreken op het Grote Kerkplein, de Grote Markt, Melkmarkt en het Rodetorenplein. De laatste arriveert pas vanmorgen, enkele uren voordat de kermis opent. Het zijn vooral veel oude bekenden van de Zwolse Zomerkermis. ,,Vanaf november kunnen exploitanten zich inschrijven voor de kermis. Als gemeente benaderen we bedrijven ook zelf actief, maar dat valt niet mee", merkt Santing. ,,Exploitanten zitten toch een beetje vastgeroest aan de vaste kermissen die ze bezoeken. Toch proberen we, ook  in samenwerking met andere gemeenten een beetje uit te wisselen, om wat meer variatie aan te brengen.” Daarom is ze verheugd dat een 45 meter hoge zweefmolen dit jaar voor het eerst op het Rodetorenplein staat. Op dit plein is het trouwens dringen voor de attracties én het al aanwezige stadsstrand. ,,We mogen voor de kermis in principe het hele plein gebruiken. Vorig jaar stond de achtbaan op het zand van het stadsstrand, maar dit jaar is het gelukt om het stadsstrand vrij te houden."

De kermis begint vanmiddag om 12 en opent om 15 uur (onder voorbehoud van de weersomstandigheden) officieel met het waterspektakel Blobjump bij de Rodetorenbrug. De laatste dag is zondag 18 augustus. Meer informatie op de website van de gemeente Zwolle of de Facebookpagina van de kermis.

Voor het eerst prikkelvrije kermismiddag

Ook de Zwolse Zomerkermis kent vanaf dit jaar een aantal uren waarin de attracties zonder muziek en lichteffecten draaien. Deze prikkelvrije kermis (dinsdag 13 augustus van 14 tot 16 uur) is vooral bedoeld voor mensen met autisme, epilepsie of een verstandelijke beperking. Veel andere kermissen doen dit al en de gemeente Zwolle is er nu ook toe overgegaan omdat er naar gevraagd werd.