Volledig scherm
Ter illustratie © ANP

Zwolse korporaal krijgt werkstraf vanwege slaan soldaat die niet voor wilde doen hoe hij seks heeft

Een soldaat op de kazerne in Steenwijk die niet voor wilde doen hoe hij seks heeft met zijn vriendin, werd door zijn korporaal mishandeld. Deze 27-jarige beroepsmilitair uit Zwolle, die ook nog de kast van de soldaat vernielde met een bijl, is veroordeeld tot een werkstraf.  

De officier van justitie eiste een werkstraf van 60 uur. De militaire politierechter hield het op 39 uur. De baan van de militair bij Defensie komt daarmee niet in gevaar.

Het gebeurde twee jaar geleden. De korporaal ging na een feestje met een andere korporaal naar de kamer van de soldaten. Ze waren onder invloed van alcohol en wilden een biertje drinken met de jongens.

Op bed

‘Doe eens voor hoe je seks hebt met je vriendin’, zei de militair op een gegeven moment tegen een van de jongens. De soldaat weigerde. Daarop gooide de korporaal hem op bed, pakte een bureaustoel en sloeg hem met de onderkant van de stoel.

Ook gooide hij spullen van de soldaat uit het raam en beukte hij met een bijl tegen zijn kast.

De militair erkende voor de militaire politierechter de vernieling, maar ontkende de mishandeling. Niet alleen het slachtoffer, ook andere soldaten hebben dat echter wel verklaard. Het is niet duidelijk of het slachtoffer gewond is geraakt.

Over seks

De Zwollenaar erkende dat het gesprek over seks was gegaan. ,,Maar ik heb niet gezegd dat ze seksuele handelingen met elkaar moesten uitvoeren’’, zei hij.

Dat kwam op de soldaten wel zo over. ,,U bent wel hun meerdere. Ze voelden het niet als een geintje. Waren ook angstig’’, hield de politierechter hem voor.

,,Het was heel stom’’, aldus de militair. ,,Ik schaam me dat ik me zo heb gedragen.’’ Maar hij bleef erbij dat hij niemand had geslagen.

Voldoende bewijs

De politierechter ziet voldoende bewijs en is er ook van overtuigd dat hij het heeft gedaan. Omdat de zaak al oud is, de militair niet eerder met justitie in aanraking kwam en Defensie hem graag wil houden, beperkte ze de straf.

,,Het had niet mogen gebeuren’’, aldus de militair in zijn laatste woord. ,,Ik ga ze alsnog mijn excuses aanbieden.’’