Zwolse Reinout (30) verkoopt tweedehands sieraden: 'Sommigen snuisteren hier uren rond'
indebuurt.nlHij noemt zichzelf geen juwelier, maar antiekhandelaar. “Alles dat hier ligt is tweedehands. Sommige sieraden zijn honderd jaar oud, andere sieraden tien jaar oud”, zegt Reinout van der Linde (30). De ondernemer maakte van zijn hobby zijn werk en opende in december een vintage-sieradenwinkel in het Zwolse Assendorp.
Bij het openingsfeestje besloeg het raam van het pand, waardoor op het enkelglas even ‘Kapsalon Assendorp’ was te zien. “Dat is mooi, die geschiedenis van het pand.” Het past perfect in het plaatje van wat Reinout doet: tweedehands sieraden verkopen. “Maar eigenlijk ben ik afgestudeerd zanger. Na het afstuderen wist ik dat ik daarmee niet mijn geld ga verdienen. Misschien ben ik een beetje een azijnpisser, maar als ik geld wil verdienen voor het minimumloon, ga ik wel vakkenvullen.”
‘Niemand in mijn familie werkt met sieraden’
Op zijn zesde wist Reinout dat hij edelsmid wilde worden. Sieraden inslaan en doorverkopen werd een grote hobby. “Ik weet niet waar het vandaan komt. Niemand in mijn familie doet er iets mee. Ik word gewoon heel blij sieraden goed en mooi gemaakt zijn. Soms hoef ik een sieraad niet eens mooi te vinden, maar geniet ik van de stijl en tijdsgeest die volledig passen bij bijvoorbeeld de jaren tachtig.”
‘Als je er iets vanaf weet, kun je er geld mee verdienen’
Voor zijn hobby kocht Reinout sieraden bij rommelmarkten en kringlopen en verkocht hij ze door op Marktplaats en Catawiki. “Van de opbrengst ging ik een keer per jaar op vakantie, als skere student. Na een tijdje vond en verkocht ik een bijzonder exemplaar. Hij was gemaakt door een designer. Toen kwam ik erachter dat als je iets weet van sieraden, je er geld mee kan verdienen. Dan is de zoektocht ook leuker.”
Een snuisterwinkel
In zijn winkel stalt hij sieraden in vitrines uit. Hij heeft bijvoorbeeld een kast met designstukken. “Ik probeerde de sieraden een beetje te sorteren, maar ik moest ze ook gewoon kwijt. Het is een snuisterwinkel. De een krijgt er hoofdpijn van, terwijl de ander urenlang blijft rondsnuisteren“, zegt hij lachend. De ondernemer verkoopt vooral zilver. “Ik verkoop liever tien ringen van tien euro dan een ring van honderd euro. Maar goud is ook knetterduur. De vitrine met gouden sieraden liep zo hard, dat ik weer nieuwe sieraden nodig heb.”
Tekst gaat verder onder de foto.
‘Ik heb voor het eerst Instagram’
Op 8 december ging Linde Vintage Sieraden officieel open. “Ik heb voor het eerst van mijn leven Instagram, speciaal voor deze winkel. Daar moet ik erg aan wennen. Ik ging stilletjes open. Als iets op is, is het op. Dan moet ik weer rijden naar juweliers. Dat doe ik een keer per week. Tot nu gaat het goed, heb ik geld verdiend. Voor kerst was het knetterdruk. Toen kwamen om half 11 de eerste mensen binnen en om 4 uur kon ik mijn eerste broodje eten.”
‘We moeten opmaken wat we hebben’
Nieuwe sieraden zul je bij Reinout niet vinden; hij verkoopt bewust alleen tweedehands. “We moeten spullen blijven gebruiken tot ze kapot zijn, dus opmaken wat we hebben. Er wordt genoeg geproduceerd en dat moet een keertje stoppen. Vroeger werden sieraden ook in serieproductie gemaakt, maar nu wordt van hetzelfde model het tien- of twintigvoudige geproduceerd.” Hij hoopt vooral dat een tweedehands sieraad niet wordt afgedaan als troep. “Als een sieraad wordt omgesmolten, komt het in een telefoon of laptop. Maar dan is de moeite die iemand erin stak weg.”
Met een vies gezicht
Veel klanten die bij hem langskomen, kopen volgens Reinout bewust tweedehands. Hij merkt wel generatieverschillen op. “Mensen van mijn moeders leeftijd, rond de 60, kijken soms met een vies gezicht naar sommige sieraden. Zo van: ‘Die heeft mijn moeder ook’. Hun dochters, van mijn leeftijd, vinden het juist leuk. ‘Die had mijn oma ook’, zeggen zij dan.”
Tekst gaat verder onder de foto.
‘Ik moet me heel erg inhouden’
Sommige sieraden vindt Reinout zelf ook leuk. “Ik moet me heel erg inhouden om sommige sieraden niet voor mezelf te houden”, zegt hij lachend. “Mijn vrouw pikt er weleens dingen uit, maar dan moet er een ander sieraad terug. En sommige sieraden draag ik zelf. Als ik er zat van ben, leg ik het in de winkel.”
Franse wijn en kaas
Na zijn vliegende start heeft de ondernemer meer dromen. “Ooit wil ik zelf sieraden maken. Ik heb een heel grote voorraad met sieraden die nog gemaakt moeten worden. Dat is nu een leuke hobby, om mee te oefenen. Dat komt later wel, eerst maar een winkel draaiende houden. Ik zeg altijd: als ik aan het eind van de week Franse wijn en kaas kan kopen, ben ik tevreden.”
Linde Vintage Sieraden vind je aan de Assendorperstraat 88A in Zwolle. De zaak is elke woensdag, donderdag en vrijdag open van 10.00 tot 17.30 uur en op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.
Dit is een artikel van indebuurt Zwolle. Op indebuurt.nl lees je over mooie plekken, nieuwe winkels, inspirerende inwoners en ondernemers, eten en drinken, wonen en uitgaan. En dat allemaal over jouw stad!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Hoge WOZ-waarde? Die kun je in sommige gevallen ook slim benutten
De nieuwe WOZ-waarde ligt weer in de bus bij Nederlandse huiseigenaren. Deze door de gemeente bepaalde woningwaarde wordt gebruikt in de berekeningen voor diverse belastingen. Vind je de WOZ-waarde te hoog, dan kun je bezwaar maken. Maar je kunt hem ook slim benutten. -
PREMIUM
Vrouw is troef in Overijsselse politiek: verdubbeling aantal zetels voor vrouwen
Vrouwen zijn aan een enorme opmars bezig in de Overijsselse politiek. Dat constateert de Stichting Stem op een Vrouw op basis van de uitslagen van de jongste verkiezingen. In heel Nederland neemt het aantal verkozen vrouwen toe, maar in de thuisprovincie van winnaar Caroline van der Plas is zelfs sprake van een verdubbeling.Zwolle -
Dit stuurden jullie in: Heerde stuit op eerste kievitseieren • (bijna te) succesvolle inzameling in Hattem
De lente is onlosmakelijk verbonden met het eerste kievitsei, zo bleek ook deze week in Heerde. De ene lezer blijft de pracht van de natuur op de Veluwe zien, een andere is juist dankbaar voor iets bijzonders in de stad. Dat is de selectie lezersinzendingen deze week van de Veluwe en Apeldoorn.Hattem -
PREMIUM
Door deze veelgemaakte fouten slijt je auto bovenmatig snel
Tijdens de autorijlessen wordt ons vooral geleerd hoe je schadevrij door het verkeer komt, maar niet of nauwelijks hoe je moet rijden om slijtage aan je auto te voorkomen. Als je deze slechte gewoontes afleert, gaat je auto langer mee. -
PREMIUMvierde klasse
Ontslag Mulder bij CSV’28 leidt tot onvrede bij betrokkenen: ‘Wat ze zeggen is absoluut niet waar’
CSV’28 mag dan wel koploper zijn in de vierde klasse E, toch is het onrustig. Afgelopen week werd trainer Berry Mulder de laan uitgestuurd. Met nieuwe trainer Kelvin Bonhof op de bank wonnen de oranjehemden van HTC (2-5), maar het laatste woord zal over de kwestie nog niet gezegd zijn.Zwolle
-
PREMIUM
Een hoop herrie en dan ligt de complete inhoud van dit Zwolse buurtkastje op straat: 'Dit kastje zorgt juist voor verbinding’
Het kastje is er met de beste bedoelingen neergezet. In de Zwolse wijk Ittersumerlanden hebben bewoners een buurtkastje geplaatst vanuit een simpel idee: wat de een over heeft, kan de ander goed gebruiken. Een groepje jongeren vond het echter nodig de volledige inhoud op straat te gooien.Zwolle -
-
-
PREMIUM
Zorgpartij Ygdrasil koopt dit riante optrekje in Heino voor zorgappartementen: ‘Van energielabel Z naar A’
Zorginstelling Ygdrasil is van plan om zestien zorgwoningen te creëren in het buitengebied van Heino. Aan de Molenweg is daartoe een miljoenenerf aangekocht. Deze locatie dient als vervanging voor die in Olst, waar de stichting een pand met achterstallig onderhoud huurt.Heino -
PREMIUM
‘Leukemie is vaak domme pech, zelfs mensen die supergezond leven kunnen het krijgen’
De termen leukemie, bloedkanker en beenmergkanker worden vaak over één kam geschoren. Maar het gaat hier dus niet over één en dezelfde vorm van kanker. Sébastien Anguille, hoogleraar hematologie aan de Universiteit Antwerpen (UA) en hoofd hematologie van het UZ Antwerpen (UZA), geeft duiding. Hoe kan je herkennen of je leukemie hebt? En wat zijn de overlevingskansen?